Velikonoční věnec s tvarohem
Dá se udělat samozřejmě jako mazanec, leč chtěla jsem změnu. Mazanec, neboli věnec je opravdu chutný a není vůbec suchý.
Na tento věnec budete potřebovat:
500 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 160 g másla, 1 kostka čerstvého droždí, 250 ml vlažného mléka, 1 lžička citronové kůry, 100 g cukru krupice, 50 g medu, rozinky dle chuti namočené v koňaku nebo rumu, sušené jablka, sušené švestky, 30 ml smetany ke šlehání, špetka soli a mandlové lupínky dle chuti
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a trochou cukru s trochou prosáté mouky a necháme vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si vymícháme máslo s cukrem, citronovou kůrou, smetanou, medem a špetkou solí do pěny. Jemně přimícháme tvaroh a do vzniklé směsi prosejeme mouku. Přilijeme kvásek a vymícháme hladké těsto.
Do těsta nakrájíme sušené ovoce a rozinky, které jsme nechali z alkoholu okapat. Opět zamícháme a necháme ještě 30 minut na teplém místě kynout.
Formu na věnec si vymažeme máslem a dno posypeme mandlovými lupínkami. Vložíme těsto a pečeme při 180°C na 35-40 minut.
Přeji dobrou chuť!