Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční věnec s tvarohem

27. 3. 2012

Dá se udělat samozřejmě jako mazanec, leč chtěla jsem změnu. Mazanec, neboli věnec je opravdu chutný a není vůbec suchý. 

Na tento věnec budete potřebovat: 

500 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 160 g másla, 1 kostka čerstvého droždí, 250 ml vlažného mléka, 1 lžička citronové kůry, 100 g cukru krupice, 50 g medu, rozinky dle chuti namočené v koňaku nebo rumu, sušené jablka, sušené švestky, 30 ml smetany ke šlehání, špetka soli a mandlové lupínky dle chuti

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a trochou cukru s trochou prosáté mouky a necháme vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si vymícháme máslo s cukrem, citronovou kůrou, smetanou, medem a špetkou solí do pěny. Jemně přimícháme tvaroh a do vzniklé směsi prosejeme mouku. Přilijeme kvásek a vymícháme hladké těsto.
Do těsta nakrájíme sušené ovoce a rozinky, které jsme nechali z alkoholu okapat. Opět zamícháme a necháme ještě 30 minut na teplém místě kynout. 
Formu na věnec si vymažeme máslem a dno posypeme mandlovými lupínkami. Vložíme těsto a pečeme při 180°C na 35-40 minut. 

dsc09435.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář