Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citronový koláč

16. 3. 2012

Nezvyklá, ale osvěžující kombinace skvělého koláče. 

Na tento koláč budete potřebovat: 

Korpus: 150g hl. mouky, 100g másla, 80g cukru, 2 žloutky, sůl

Náplň: 1 velké vejce, 4 bílky, 120g krystalového cukru, 3 citrony, 150ml smetany ke šlehání

Korpus: V mixéru nechte promísit mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud neutvoří žmolky. Pak přidejte cukr a po něm i žloutky. Je-li směs stále sypká, přikápněte 1-2 lžíce ledové vody. Jakmile se vytvoří těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu uležet do lednice. Mezitím nechte rozehřát troubu na 190stupňů. 
Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku. Nejsnadnější cesta je nesundávat folii, pouze ji narovnat a vyválet placku mezi dvěma foliemi, aby se těsto nelepilo na váleček. Placku pak umístěte do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23cm a dotvarujte ji prsty (nejlépe mokrými). Okraje vytáhněte co nejvíce do výšky. Takto připravené těsto dejte znovu na 30minut do lednice. Pak ho překryjte pečícím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Pečte 10minut, potom odstraňte papír s luštěninami, snižte teplotu na 170 a korpus dopečte (8-10minut)
Náplň: Mezitím, co se peče korpus, si připravte náplň. Vejce, bílky a cukr našlehejte metlou najemno. Přidejte vymačkanou citr. šťávu, strouhanou kůru z 1 citronu (pouze žlutou část) a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Nejdříve vlijte 3/4 citr. náplně na korpus a nechte ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce přilijte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně (asi 25-30minut). Nechte asi 15minut zchladnout, ale podávejte nejlépe teplé.

61065_1647419587792_1306008026_31751679_4533874_n.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář