Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exkluzivní jablečný koláč

17. 1. 2012

Jeden podzim jsem dostala fůru jablek a pomalu jsem nevěděla co s nimi.. A tak jsem začla pátrat po různých receptech. Tento byl vcelku jednoduchý, rychlý a jak se ukázalo, byl taky naprosto úžasný. 

Na tento koláč budete potřebovat:

Těsto: 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 žloutek, 100 g chladného másla, 3 lžíce studené vody

Náplň: 5 jablek, 50 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 5 lžíc meruňkové marmelády

Ze všeho nejdříve si připravíme těsto. A to tak, že smícháme všechny ingredience a rukou jej zpracujeme na hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 30 minut uležet. Mezitím co se nám těsto chladí, oloupeme si jablka a zbavíme je jadřinců. Měsíčky nakrájíme na plátky, které ale nemusí být úplně tenké, dáme do misky a zakapeme citronovou šťávou. Necháme stranou.

dsc08747.jpg

Koláčovou formu si vymažeme máslem a taky dáme stranou. Z lednice vytáhneme těsto a necháme asi 3 minuty lehce povolit. Poté vyválíme na plát, který přeneseme do vymazané koláčové formy. Pokud ji máme z vlnitými okraji, těsto na okraje přitlačíme. Na těsto naklademe po kruhu jablka, nejlépe v jednom směru a klidně ve dvou vrstvách, koláči to nijak neuškodí. 

dsc08748.jpg

Troubusi rozehřejeme na 200°C. Koláč ještě posypeme třtinovým cukrem a poházíme kousky másla, které jsme měli na náplň. Dáme péct na 45 minut. Na posledních 5 minut přepneme troubu na gril a hlídáme. Koláč se může rychle připálit. Poté jej vyjmeme a necháme ještě 5 minut ve formě dojít. Mezitím si v malém kastrůlku rozpustíme marmeládu, kterou koláč následně potřeme. Podáváme nejlépe vlažný.

dsc08755.jpg

Přeji dobrou chuť! 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář