Hraběnčin moučník
Rodinný poklad. Tento lehoučký a křehoučký koláč miluju. Rozhodně by neměl chybět mezi Vašimi recepty.
Na jeden koláč budete potřebovat:
400 g hladké mouky, 1 máslo (HERA), 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 150 g cukru moučka, přibližně 5 jablek (dle velikosti)
Z mouky, másla, žloutků, kypřícího prášku a cukru moučka si vypracujeme hladké těsto. 3/4 těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici asi 30 minut odpočívat. Zbylou třetinu taky zabalíme, ale vložíme jí do mrazáku.
Po odpočinutí těsta jej vyjmeme a vyválíme plát, kterým vyložíme vymazaný plech a vložíme jej zpět do lednice. Tím předejdeme zcvrkávání těsta při pečení.
Jablka si oloupeme a na hrubém struhadle je nastrouháme. Vložíme je na těsto v plechu a necháme ještě chvíli odpočívat. Z bílků ušleháme tuhý sníh (nejlépe v robotu) a poklademe opatrně na jablka.
Těsto, které máme v mrazáku taky vyjmeme a nahrubo jej nastrouháme na sníh.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20-30 minut. Koláč je nejlepší ještě teplý.
Na jablka můžeme taky nasypat oříšky, rozinky a podobně dle vaší chuti.
Přeji dobrou chuť!