Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hruškový koláč s mandlovým krémem

18. 1. 2012

Na tento recept jsem přišla na stránkách časopisu Apetit, velmi mě lákala kombinace hrušek a mandlí a musím říct, že ani ve výsledku mě nezklamala. 

Na jeden plech potřebujeme: 

Těsto: 3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Náplň a poleva: 5-6 hrušek, 400 ml zakysané smetany, 2 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce jemně strouhaných mandlí, 3 bílky

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, poté do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek a přidáme na kostky nakrájené máslo. Prsty hněteme dokud se z těsta nestane drobenka. Plech nebo koláčovou formu si vymažeme máslem a drobenku nasypeme do formy a prsty utlačíme po celé ploše formy. Formu i s těstem vložíme do lednice, tím předejdeme pozdějšímu zmrskávání těsta.

dsc08354.jpg

Hrušky si oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme je na osminky. Poté je naskládáme hned vedle sebe do formy na těsto a vložíme zpět do lednice. 

dsc08355.jpg

Poté si připravíme mandlový krém. Zakysanou smetanu, celé vejce, cukr moučku a mandle smícháme v misce na hladký krém. Z bílků ušleháme pevný a lesklý sníh a opatrně jej vmícháme ke krému ze zakysané smetany. Pro zvýraznění chuti mandlí můžeme přidat i kapku mandlové esence nebo likéru Amaretto. Krém uhladíme do formy na hrušky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 1 hodinu. Pokud je povrch zlatý a uprostřed ještě koláč není hotový, přikryjeme jej alobalem a pečeme ještě chvíli.

dsc08364.jpg

Po upečení necháme koláč asi 15 minut dojít a můžeme podávat. 

dsc08374.jpg

Přeji dobrou chuť! 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář