Hruškový koláč s mandlovým krémem
Na tento recept jsem přišla na stránkách časopisu Apetit, velmi mě lákala kombinace hrušek a mandlí a musím říct, že ani ve výsledku mě nezklamala.
Na jeden plech potřebujeme:
Těsto: 3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
Náplň a poleva: 5-6 hrušek, 400 ml zakysané smetany, 2 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce jemně strouhaných mandlí, 3 bílky
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, poté do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek a přidáme na kostky nakrájené máslo. Prsty hněteme dokud se z těsta nestane drobenka. Plech nebo koláčovou formu si vymažeme máslem a drobenku nasypeme do formy a prsty utlačíme po celé ploše formy. Formu i s těstem vložíme do lednice, tím předejdeme pozdějšímu zmrskávání těsta.
Hrušky si oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme je na osminky. Poté je naskládáme hned vedle sebe do formy na těsto a vložíme zpět do lednice.
Poté si připravíme mandlový krém. Zakysanou smetanu, celé vejce, cukr moučku a mandle smícháme v misce na hladký krém. Z bílků ušleháme pevný a lesklý sníh a opatrně jej vmícháme ke krému ze zakysané smetany. Pro zvýraznění chuti mandlí můžeme přidat i kapku mandlové esence nebo likéru Amaretto. Krém uhladíme do formy na hrušky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 1 hodinu. Pokud je povrch zlatý a uprostřed ještě koláč není hotový, přikryjeme jej alobalem a pečeme ještě chvíli.
Po upečení necháme koláč asi 15 minut dojít a můžeme podávat.
Přeji dobrou chuť!