Hruškový páj
Tento koláč byl opravdu vydařený. Lahodil očím i chuťovým buňkám a opravdu stál za vyzkoušení. Recept jsem zkoušela z časopisu Apetit.
Na tento koláč budete potřebovat:
Těsto: 300 g hladké mouky, 6 lžíc cukru krupice, 160 g chlazeného másla, 3-4 lžíce studené až ledové vody
Náplň: 4 zralé hrušky, 1 lžíce citronové šťávy, 6 lžíc cukru krupice, 250 g mascarpone, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 50-100 g mandlových lupínků
Ingredience na těsto, kromě vody zpracujeme v míse na drobenku (Můžeme je vymixovat i v kuchyňském robotu, ale ručně se mi to dařilo lépe). Poté přilijeme vodu a rychle do těsta zapracujeme. Vytvoříme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice alespoň na hodinku uležet.
Koláčovou formu vymažeme máslem a dáme stranou, nebo na chvíli do lednice, aby máslo zatuhlo. Těsto si vyjmeme z lednici a na hrubém struhadle jej rovnoměrně nastrouháme do formy.
Poté těsto přitlačíme na dně, i po okrajích a dáme do rozehřáté trouby na 180°C předpéct asi na 25 minut.
Mezitím co se nám těsto předpíká, oloupeme a rozpůlíme si hrušky. Oddělíme jadřince. Hrušky si můžeme ozdobně naříznout. Poté je vložíme do mísy, zalijeme citronovou šťávou a zasypeme 1 lžící cukru. Promícháme a necháme chvíli odpočívat.
V další míse si smícháme 4 lžíce cukru, vejce, mascarpone a hladkou mouku.
Vyšleháme do jemného krému, který nalijeme na předpečený a vychladlý koláč. Na něj naaranžujeme hrušky, posypeme mandlovými lupínkami a cukrem.
Dopékáme 40-45 minut při 180°C. ( U horkovzdušné trouby uberte alespoň 20°C)
Podávat můžeme s horkou čokoládou, nebo s výbornou teplou kávou.
Děkuji
Sonia T.,2. 12. 2011 13:38