Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irský rozinkovo-jablečný koláč

17. 7. 2012

Tento koláč mě zajímal hlavně z důvodu, jaká je v Irsku kuchyně. A popravdě řečeno, všem kromě mě moc chutnal. :) Ale možná je to právě proto, že nemám moc ráda rozinky a v tomto koláči se mi jich zdálo až moc. Tak zkuste....třeba budete mít jiný názor....který mě docela zajímá. 

Na tento koláč budete potřebovat:

1,3 kg jablek, 200 g rozinek, 100 ml whisky, 500 g hladké mouky, 3 vejce, 250 g másla+1 lžíce, 200 g třtinového cukru, 1 skořice, 4 lžíce mléka

Začneme těstem. V robotu si dáme hníst mouku s celým máslem, jakmile se nám tyto dvě suroviny promísí, přidáme cukr a dvě vejce. Opět zapneme robota a vyhněteme hladké těsto. Vyjmeme a vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie. Necháme v lednici asi hodinku uležet. 
Mezitím si v malém kastrůlku povaříme 70 ml whisky s rozinkami a 1 lžíci cukru. Vaříme přibližně 3-4 minuty. Necháme chladnout. 
Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky, dáme do kastrůlku a zalijeme 1 lžíci rozpuštěného másla, chvíli vaříme. Poté přidáme tři čtvrtiny cukru, skořici a zastříkneme zbytkem whisky, povaříme asi 5 minut. Jablka se nesmí rozpadat. 
Poté slijeme a šťávu zachytíme. 
Vytáhneme si těsto z lednice, rozdělíme jej na tři čtvrtiny. Dvě třetiny vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Utlačíme a dno propícháme. Dáme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme 10 minut. V misce rozšleháme zbylé vejce s mlékem a přilijeme trochu šťávy z jablek. Po deseti minutách, co se nám těsto předpéká, tak jej potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a vrátíme ještě na 5 minut do trouby. 
Poté vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Na těsto navrstvíme jablka smíchané s rozinkami a z poslední třetiny vyválíme plát, kterým jablka přikryjeme.
dsc00529.jpg

Okraje pořádně utlačíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým cukrem. Můžeme případně dozdobit. 

dsc00530.jpg

Propícháme vidličkou. Troubu zesílíme na 180°C a dopékáme 20 minut, dokud koláč krásně nezezlátne. Poté necháme vychladnout a můžeme podávat. 

dsc00534.jpg

dsc00539.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář