Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablečný koláč z oříškového těsta

8. 5. 2012

Na tento recept jsem narazila u kamárádky. Kombinace jablek a oříšků mě velmi zaujala a tak jsem jej zkusila. Ale jaký byl neprozradím...nestihla jsem totiž ani zkusit. 

Na tento koláč budete potřebovat: 

100 g lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 80 g cukru moučka, 1 vejce, 200 g másla, 3 lžíce džemu (brusinkového nebo malinového), 4 jablka, 1/2 sáčku skořicového cukru, špetka muškátového květu

Oříšky nasypeme na suchou pánev a krátce je za stálého míchání opražíme, dáváme pozor, abychom je nepřipálili. Pánev vypneme, oříšky přesypeme do čisté utěrky a dobře je promneme, aby se zbavily slupek. Oloupané oříšky nastrouháme.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, strouhané oříšky, vejce, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do folie a dáme na 1 hodinu chladit.
Z těsta odkrojíme asi třetinu a odložíme ji stranou. Zbytek těsta vyválíme na placku a vložíme ji do koláčové formy tak, aby zakryla i boky formy.
Na těsto rovnoměrně rozetřeme džem.
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubé slzy a rozprostřeme do formy. Posypeme je skořicovým cukrem a okořeníme špetkou muškátu.
Z odloženého těsta utvoříme na koláči mřížku nebo ho vyválíme a vykrájíme ozdobné tvary, ktaré dáme napovrch koláče.
Koláč pečeme asi 35 - 40 minut lehce dozlatova.

dsc00164.jpg

Hotový necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

dsc00168.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář