Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křišťálový třešňový koláč

27. 3. 2012

A zase tady máme sezónní recept. Jednou v létě jsem dostala hodně třešní, už jsme jich byli přecpaní a tak jsem začala vymýšlet co s nimi. Tenhle recept pekla má kamarádka a mě se moc líbil. A to ani nemluvím o tom jak chutnál...to bylo blaho. 

Na tento koláč budete potřebovat: 

300 g hladké mouky, špetka soli, 175 g másla + 1 lžíce do třešní, 4 lžíce hodně studené vody, 600 g vypeckovaných třešní, 3 lžíce cukru krupice, 2 lžičky vanilkového cukru, 1-2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, pár kapek mandlové esence, troška mléka, troška cukru krystal na posypání koláče

Do mouky přimícháme špetku soli, přilijeme vodu a přidáme máslo. Rychle zpracujeme na hladké těsto a dáme aspoň na 30 minut odležet do chladu.
Do kastrůlku dáme 2 lžíce vody, přisypeme 3 lžíce cukru, 2 lžičky vanilkového cukru a přivedeme k varu. Do vařícího roztoku přisypeme odpeckované třešně, promícháme, přihodíme máslo a zahustíme Solamylem rozmíchaným v trošce studené vody. Hustota náplně má být asi jako pudink. Odstavíme a vmícháme rum a mandlové aroma.
Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části. Větší část rovnoměrně rozválíme a vložíme do koláčové formy, snažíme se, aby kraje těsta přesahovaly přes formu.
Na těsto nalijeme připravenou náplň.
Z menší odložené části vyválíme kolo, vykrojíme do něj několik ozdobných otvorů a opatrně ho položíme na náplň. Kraje obou dílů těsta k sobě dobře přimáčkneme, aby nám při pečení náplň nevytékala. Z vykrojených zbytků těsta můžeme ještě přidělat ozdoby navrch koláče.
Koláč potřeme mlékem a posypeme krystalovým cukrem.
Vložíme ho do trouby a při 180°C pečeme asi 35 minut

254141_2160371891279_1306008026_32620806_160264_n.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář