Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linecký koláč

6. 2. 2012

Německá klasika, na kterou jsem narazila při prohlížení jednoho časopisu o vaření. Na obrázku vypadala nádherně, tak jsem ji taky vyzkoušela. Jen jsem dala méně hřebíčku než bylo uvedeno a bylo to super. 

Na jeden koláč budete potřebovat: 

150 g studeného másla, 175 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g neloupaných mletých mandlí, 3 žloutky, nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu, 1 lžičku skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, špetka soli, 250 g zavařeniny, 1 žloutek na potření těsta

Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Poté přilijte vydličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Poté přidáme studené máslo a rychle zapracujeme do těsta. Vytvoříme kouli a zabalenou do fólie ji necháme nejméně půl hodiny odpočívat v lednici. Poté těsto vyjmeme a odkrojíme 1/4, kterou vrátíme zpět do lednice. Z těsta vyválíme placku přibližně 5-7 mm tlustou. Přeneseme ji do vymazané formy a dno propícháme vidličkou. 

dsc08773.jpg

Marmeládu v malém kastrůlku zahřejeme a necháme chvíli mírně vychladnout. To proto aby nám v troubě neprskala. Poté navrstvíme roznoměrně na koláčové těsto a z 1/4 odkrojeného těsta vyválíme placku. Rádýlkém krájíme asi 1 cm proužky a na marmeládu skládáme mřížku. Těsto potřeme žloutkem. 

dsc08774.jpg

Troubu si rozehřejeme na 185°C a pečeme přibližně 30-40 minut. Podáváme až marmeláda vychladne a opět zatuhne. Jinak by nám ztékala. 

dsc08775.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář