Rebarborový koláč
Pro tento kousek mám opravdovou slabost. Zkusila jsem jej hlavně ze zvědavosti, jestli je rebarbora taková jakou si ji pamatuju. A při prvním ochutnání jsem se vrátila do dětských let, stejně jako kritik Ego v pohádce Ratattouile. Miluji tento koláč.
Na tento koláč budete potřebovat:
1 balení křehkého těsta, 250 g rebarbory, 300 g jablek, 2 lžíce třtinového cukru, šťáva z jednoho pomeranče, Krém: 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, nebo 1 lžička mleté vanilky, 3 vejce, 80 g cukru krupice, kůra z jednoho pomeranče
Hotové těsto položíme do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem. Trochu utlačíme a na těsto položíme pečící papír, který zasypeme fazolemi, aby se nám těsto nezvedalo. Předpékáme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 15 minut. Předpečené těsto vyjmeme z trouby a necháme chladnout. Teplotu v troubě snížíme na 160°C. Mezitím co nám těsto chladne, připravíme si náplň.
Rebarboru i jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vhodíme do kastrůlku a společně s třtinovým cukrem a pomerančovou šťávou vaříme asi 10 minut. Ovoce by mělo být měkké, ale přesto držet tvar.
Odstavíme a necháme chladnout.
V míse si vyšleháme vejce s cukrem do pěny. V dalším malém rendlíčku zahřejeme mléko, smetanu a vanilku. Jakmile nám začne vařit, přilijeme vejce s cukrem a hbitě metličkou šleháme. Nakonec přes cedník slijeme do čisté misky a přidáme pomerančovou kůru, vanilkový lusk.
Na předpečené těsto narovnáme ovoce a zalijeme šlehačkou s vanilkou. Pečeme v troubě na 160°C asi 45 minut.
Přeji dobrou chuť!