Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rebarborový koláč

8. 7. 2012

Pro tento kousek mám opravdovou slabost. Zkusila jsem jej hlavně ze zvědavosti, jestli je rebarbora taková jakou si ji pamatuju. A při prvním ochutnání jsem se vrátila do dětských let, stejně jako kritik Ego v pohádce Ratattouile. Miluji tento koláč. 

Na tento koláč budete potřebovat: 

1 balení křehkého těsta, 250 g rebarbory, 300 g jablek, 2 lžíce třtinového cukru, šťáva z jednoho pomeranče, Krém: 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, nebo 1 lžička mleté vanilky, 3 vejce, 80 g cukru krupice, kůra z jednoho pomeranče

Hotové těsto položíme do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem. Trochu utlačíme a na těsto položíme pečící papír, který zasypeme fazolemi, aby se nám těsto nezvedalo. Předpékáme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 15 minut. Předpečené těsto vyjmeme z trouby a necháme chladnout. Teplotu v troubě snížíme na 160°C. Mezitím co nám těsto chladne, připravíme si náplň. 
Rebarboru i jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vhodíme do kastrůlku a společně s třtinovým cukrem a pomerančovou šťávou vaříme asi 10 minut. Ovoce by mělo být měkké, ale přesto držet tvar. 
Odstavíme a necháme chladnout. 
V míse si vyšleháme vejce s cukrem do pěny. V dalším malém rendlíčku zahřejeme mléko, smetanu a vanilku. Jakmile nám začne vařit, přilijeme vejce s cukrem a hbitě metličkou šleháme. Nakonec přes cedník slijeme do čisté misky a přidáme pomerančovou kůru, vanilkový lusk.
Na předpečené těsto narovnáme ovoce a zalijeme šlehačkou s vanilkou. Pečeme v troubě na 160°C asi 45 minut. 

dsc00315.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář