Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staročeské jidáše

27. 3. 2012

Už naše babičky je okolo Velikonoc pekly. Já osobně si myslím, že jsou výborné i jen tak na snídani. 

Na tento recept potřebujete: 

1 lžíce cukru krupice, 1 balení droždí, 500 g hladké mouky, 1 lžíce citronové kůry, špetka soli, 120 g másla, 2 žloutky, 250 ml polotučného mléka, 2 lžíce medu

Polovinu mléka zahřejeme aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, 1 lžíci cukru a 1 lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. 
Mezitím si v míse rozšleháme žloutky s máslem do pěny, přidáme zbytek mléka, citronovou kůru, špetku soli a kvásek. Vymícháme těsto a postupně přisypáváme hladkou mouku a vypracováváme hladké těsto. Těsto pořádně zpracujeme aby v něm bylo dost vzduchu a hezky nám kynulo. Na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout. Poté vyjmeme, vyválíme na pomoučeném vále váleček a odkrajujeme kousky, ze kterých tvarujeme spirálky, uzlíky, cokoli. Výrobky vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a necháme ještě asi 15 minut kynout na plechu. 

dsc09676.jpg

Poté vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a pečeme asi 20 minut do zlatova. Ve vodní lázni si rozpustíme med a ještě horké jidáše jím potřeme. Necháme vychladnout a můžeme podávat. 

dsc09680.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář