Torta Tenerina
Dle italského receptu Emanuela Ridi. Tento recept jsem našla úplnou náhodou a tak jsem jej hned vyzkoušela. Teplý byl výborný.
Na tento dort budete potřebovat:
200 g hořké čokolády, 100 g studeného másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 60 g kakaa, špetka soli, 3 lžíce teplého mléka
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, ale dáme pozor, aby se nepřipálila, tudíž aby se nedotýkalo dno varné misky horké vody. Necháme pomalu rozpustit, odstavíme a vložíme studené máslo, které necháme samovolně roztopit. Jemně zamícháme, aby se máslo s čokoládou spojilo.
V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do našlehaných žloutků přelijeme čokoládu s máslem a metličkou jemně promícháme. Po částem přimícháme tuhý sníh, mlého a kakao. Opatrně, ale důkladně vše zamícháme.
Dortovou formu o průměru 20cm si vymažeme máslem a těsto do ní přendáme. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 30 minut.
Vyjmeme a necháme vychladnout, poté překlopíme na talíř a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nebo můžeme polít libovolnou polevou.
Přeji dobrou chuť!