Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční mazanec

1. 3. 2012

Bez mazance a beránka nejsou Velikonoce svátkem. Jednou jsem jej zkusila upéct jen tak, ale nebylo to ono. Ta atmosféra Velikonoc k tomto receptu neodmyslitelně patří

Na 3 mazance budete potřebovat: 

500 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta, 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/4 lžičky soli, trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu, špetka muškátového květu, špetka mletého anýzu, 1 balíček čerstvého droždí, 200–250 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání, 2–3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí, 30 g vlašských ořechů, 50 g spařených a opláchnutých rozinek, 1–2 lžíce rumu, 1 vejce na potření, moučkový cukr na poprášení

Všechny suroviny nechte přes noc v teple, aby měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).
Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, nakrájené ořechy a nakonec i rozpuštěnou vlažnou Heru. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.
Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Na bochácích můžete nožem vytvořit klasický kříž. Mazance pomažte vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před připálením. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.
Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným tukem, přesuňte ho na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním ho na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Jí se obvykle krájený na plátky, výborně chutná namazaný medem.

222841_2020896284476_1306008026_32427948_6979721_n.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář