Chilli con carne
Mexická klasika. Nebyl to sice můj šálek kávy, ale myslím, že nám doma chutnalo.
Na tento recept budete potřebovat:
1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 červená paprika, 400 g sterilovaných fazolí, 400 g sekaných rajčat, 500 g hovězího mletého masa, 2 stroužky česneku, 1 lžíci chilli, 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžíci římského kmínu, 300 ml hovězího vývaru,1/2 lžíce sušené majoránky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 lžíce cukru, sůl a pepř
Nejprve si připravíme zeleninu, cibuli nakrájíme na malé kostičky, papriku na asi 1cm kostičky. Česnek na malé kousky. Pánev wok dáme na plamen, nalijeme olej a necháme ho rozpálit. Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a asi 5 minut smažíme, poté přisypeme česnek a papriku společně s chilli, kmínem a sladkou paprikou. Smažíme asi 5 minut, dokud se vůně nepromísí. Ztlumíme plamen a vhodíme maso, které smažíme dokud se nezatáhne a neosmaží se do křupava. Nesmažte naprudko, česnek by zhořkl.
Do pánve přilijeme vývar a konzervované rajčata. Přisypeme majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme protlak a důkladně zamícháme. Maso s omáčkou přiveďte k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Ještě snížíme plamen a dusíme ještě 20 minut. Občas maso promícháme a kontrolujeme zda se nepřipaluje.
Kdyby Vám připadala omáčka moc hustá, nebo se připalovala, přidejte 2 lžíce vody a nechte dále probublávat. Nakonec slijeme fazole a posledních 5 minut přidáme do omáčky. Povaříme posledních 5 minut. Nakonec dochutíme. Vše necháme asi 5 minut dojít a můžeme podávat. Nejlépe s chlebem nebo s rýží.
Přeji dobrou chuť!