Hovězí po burgundsku
Můj oblíbený recept. Příprava je sice dlouhá, ale moc jednoduchá. Červené víno doporučuji Bordeaux.
Na tento recept budete potřebovat:
1,5 kg hovězího zadního na kostky, 500g žampionů, 3 mrkve nakrájená na kolečka, 2 cibule, 3 lžíce vepřového sádla, 0,75 l červeného vína, 1-2 lžíce másla
Cibulku nakrájíme najemno a osmažíme v rozpáleném sádle. Cibuli osmahneme dozlatova, ale nesmí se připéct. Poté přihodíme na kostky nakrájené maso (asi jako na guláš) a zprudka jej opečeme. Maso se nejprve zatáhne a pak pustí šťávu. Šťávu musíme nechat vyvařit, až zůstane opět jenom tuk. Chvíli smažíme, ale dáváme pozor ať maso nepřipečeme. Nalijeme všechno víno a vhodíme mrkev. Dusíme asi 2,5-3 hodinky, až se bude maso skoro rozpadat. Mezitím si na másle osmahneme na čtvrtky nakrájené žampiony a přihodíme k masu. Chvílí ještě povaříme (asi 5 minut) a můžeme podávat. V případě, že se víno vyvaří a maso ještě není měkké, můžeme dolévat víno, nebo hovězí vývar.
Přeji dobrou chuť!