Krémové dýňové rizoto se šalvějí
Musím se přiznat, že tento pokrm mě velice příjemně překvapil. Takovou lahůdku jsem ani nečekala.
Na toto jídlo budete potřebovat:
1 kg dýně na kostičky, 1 cibule, 300 g rýže na rizoto, 2 lžičky sušené šalvěje, sůl, pepř, 1 kelímek zakysané smetany, 1,5l kuřecího vývaru, 1 lžíce másla, 250 ml bílého vína, 100 g strouhaného parmazánu
Cibuli nakrájíme na drobno. Rýži si opláchneme v sítu a necháme okapat. Poté rozpustíme, nejlépe ve woku, máslo a zpěníme na něm cibuli. Přisypeme dýni a asi 10 minut opékáme a často promícháváme. Pak přisypeme okapanou rýži a zalijeme vínem. Vaříme tak dlouho, dokud se víno nevyvaří. Poté po částech přiléváme vývar tak, že jej vždy necháme zpoloviny vyvařit. Vývar přidáváme, dokud nám rýže nezměkne. Jakmile je rýže i dýně měkká, necháme vyvařit vývar úplně. Osolíme, opepříme a přidáme šalvěj, ještě asi 2 minuty povařme a vypneme. Do horkého rizota vmícháme strouhaný parmazán a zakysanou smetanu. Můžeme podávat
Přeji dobrou chuť!