Krkovička s cibulovo-pivní omáčkou a máslovými bramborami
Naše nejoblíbenější jídlo při svátečnější kuchyni.
Na tento recept budete potřebovat:
1 kg brambor, 20 ml oleje, 4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, 4 lžíce studeného másla, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce červeného balzamikového octa, 200 ml černého piva
Troubu rozehřejeme na 200°C. Brambory dobře omyjeme a nakrájíme. Uvaříme v osolené vodě do změknutí a ještě teplé promícháme s jednou lžíci másla.
Plátky krkovice lehce naklepeme klouby prstů. Po obou stranách je osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme zbytek oleje a na něm plátky masa osmažíme do zhnědnutí po obou stranách, což je celkem asi 6 minut. Krkovičku přesuneme do pekáčku a podlijeme asi 100ml vody a pod alobalem v troubě ještě asi 15 minut dusíme.
Do pánve po mase přidáme lžíci másla. Necháme jej rozpustit, pak přisypeme na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli a smažíme ji na mírném ohni 20 minut. Cibuli občas promícháme, aby se nepřipálila. Do takto zkaramelizované cibule vmícháme jemně nasekaný česnek, cukr a ocet. Osolíme, opepříme, zalijeme pivema a vaříme dalších asi 5 minut. Omáčku sundáme z ohně a zašleháme do ní po částech zbylé studené máslo.
Přeji dobrou chuť!