Lasagne s bešamelovou omáčkou
Tuto italskou klasiku netřeba představovat. Udělala jsem ji tentokrát z věcí co dům dal a byly výborné. Opravdu skvělé.
Na lasagne budete potřebovat:
Na bešamelovou omáčku: 500 ml mléka, 2 lžíce másla, špetka soli, 4-5 lžíc hladké mouky, 2 bobkové listy, čerstvá nasekaná bazalka, špetka pepře.
Na náplň: 1 cibule, 500 g hovězího mletého masa, špetka soli, špetka pepře, oregáno, 1 rajčatový protlak, 200 g strouhaného sýra, olivový olej, lasagne
Ze všeho nejdříve si připravíme bešamelovou omáčku. V malém rendlíku, nebo kastrůlku si rozpustím máslo, které zasypeme hladkou moukou a vymícháme světlou jíšku. Za stálého míchání přiléváme mléko a poctivě mícháme, abychom neměli v omáčce hrudky. Přihodíme bobkové list a chvíli povaříme. Přidáme špetku soli, pepře a nasekanou bazalku. Jakmile nám omáčka zhoustne, odstavíme.
Omáčku necháme chladnout a připravíme si náplň. Cibuli (nejlépe červenou) si nasekáme nadrobno a necháme na pánvi zesklovatět. Přihodíme mleté maso, které necháme zatáhnout a osolíme jej a opepříme. Přidáme oregáno, každý podle chuti. Maso orestujeme a přidáme protlak. Kdo má rád, může přilít trochu červeného vína.
Zapékací misku vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe souvislou vrstvu lasagní. Zalijeme tenkou vrstvou omáčky a přidáme masovou směs. Opět poklademe lasagne a na ně tentokrát dáme maso, které zalijeme omáčkou. Postup opakujeme dokud nám nedojdou suroviny. Na konci by měla zůstat vrstva lasagní zalitá omáčkou. Vše posypeme souvislou vrstvou strouhaného sýra a dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí sýra.
Po upečení necháme ještě 15 minut dojít a krájíme na kostky. Podáváme teplé.
Přeji dobrou chuť!