Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

21. 2. 2012

Rizoto známé všichni a každý ho děláme jinak. Nám doma nejvíc chutná tato varianta. Já občas ještě obmněním hlívu za kuřecí prso

Na tento recept budete potřebovat: 

1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 200g hlívy ústřičné, 200g loupaných pohankových krup, 150g kulatozrnné rýže (arborio), 2 snítky čerstvého tymiánu, 150ml suchého bílého vína, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 špetka šafránu, 50g nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř

V kastrolu se silným dnem rozehřejte olej a polovinu másla. Přidejte cibuli nakrájenou na drobné kostičky a plátky česneku. Mrkev oškrábejte, nastrouhejte nahrubo a po dvou minutách vsypte k cibuli s česnekem. Smažte za občasného míchání další 2 minuty a poté přidejte na nudličky nakrájenou hlívu. Dál duste ještě asi 2 minuty. 
K zelenině nasypte propláchnutou a okapanou pohanku a rýži. Smažte, dokud rýže nezesklovatí. Přidejte nasekaný tymián, osolte, opepřete a zalijte vínem. Dál zprudka vařte, dokud se víno nevyvaří. Přitom rizoto neustále míchejte, aby se nepřichytilo. 
Do rizota rozdrobte kostku zeleninového bujonu. Vše zalijte asi 600ml vroucí vody a duste 15minut. Při dušení rizoto kontrolujte, občas promíchejte a případně dolévejte vodou. 5 minut před koncem dušení vmíchejte šafrán. 
K hotovému rizotu vložte zbytek másla a nastrouhaný parmazán, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily a rozvinuly.

39588_1690387661967_1306008026_31843369_5003258_n.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář