Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svíčková na smetaně

Naše česká, stará dobrá klasika. Většina lidí zeleninu na svíčkovou vaří, já jí peču. Tento recept mi doporučila kamarádka. Je z pořadu Kluci v akci a celé mé rodině velmi chutná.

 

Na přípravu budeme potřebovat:

1 kg hovězího zadního, 150 g špeku, sůl dle chuti, přibližně 3 lžíce rostlinného oleje, 300 g cibule, 300 g mrkve, 150 g celeru, 150 g kořenové petržele, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 80 g cukru krupice, 1 omytý, nejlépe kartáčkem vydrhnutý citron, 80 g plnotučné hořčice, ocet, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, 100 g brusinek, 1 citron na ozdobu a 100 ml vyšlehané šlehačky

  

dsc07776.jpg

 

 Očištěný kus masa prošpikujeme - klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř. Maso svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji je opečeme ze všech stran. Vyjmeme a ponecháme stranou. 

 

dsc07779.jpg

 

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme. Přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, které jsme zavázali do látkového pytlíku (já používám klasické sítko na sypaný čaj. Zasypeme cukre, který necháme zkaramelizovat, vhodíme oloupaný (okrojíte slupku) a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vývarem (vodou, nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme poklicí a vložíme do rozpálené trouby na 180°C (160°C horkovzdušná) a pečeme než je maso měkké.Zpravidla to bývá asi 1- 1,5 hodiny. Hlídáme, jestli máme dost tekutiny, případně přilijeme trochu vody. Zelenina i maso by měli být do 3/4 pod vodou. 

 

dsc07780.jpg

 

Poté maso vyjmeme ze zeleniny, vybereme koření a směs v mixéru rozmixujeme (nezahušťujeme, omáčka se zahustí sama zeleninou). Dochutíme solí, cukrem nebo octem, podle vlastní chuti. Přidáme máslo a šlehačku. Krátce ještě pomixujeme.
Z masa odstraníme provázek a nakrájíme na tenké plátky. 
Na talíř servírujeme plátky masa s knedlíkem a přelijeme omáčkou. Na omáčku položíme plátek citronu, na citron brusinky a zastříkneme šlehačkou. Můžeme podávat. 
 

dsc07787.jpg

Přeji dobrou chuť ! 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář