Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřový segedínský guláš

15. 1. 2012

Tohle jídlo je na mém jídelníčku to více oblíbené, mám ho natolik ráda, že knedlík nebo chleba mi jej kazí, proto fotka bez přílohy, ale proti gustu...

Na tento recept budete potřebovat: 

1 velkou cibuli, 50 g slaniny, 500 g vepřové plece, 30 g sladké mleté papriky, 500 ml horkého masového vývaru, kmín, sůl, 500 g kysaného zelí, 50 ml rostlinného oleje, 80 g hladké mouky, 200 g zakysané smetany

Ze všeho nejdříve si nachystáme potřebné suroviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vepřové maso omyjeme a necháme oschnout. Nákrájíme je na větší kostky, jako na guláš. Dáme vařit vývar z kostky, nebo si připravíme horký vývar. Ve velkém hrnci opečeme nakrájenou slaninu a na vypečeném tuku necháme podusit cibulku, stále promícháváme, než cibulka zrůžoví. Přisypeme mletou papriku a necháme ji zpěnit. Pozor, aby jste nenechali papriku zpěnit příliš dlouho, mohla by zhořknout. Zalijeme trochou vývaru. Do hrnce vložíme nakrájené maso, osolíme a posypeme kmínem. Chvíli dusíme, aby se z hrnce odpařila všecna tekutina a maso se začalo smažit. Necháme jej lehce zezlátnou a pak jej zalijeme horkým vývarem tak, aby bylo sotva pod vodou. Dusíme dál na mírném plameni pod pokličkou asi 30 minut, dokud částečně nezměkne. Pokud se vývar vydusí, můžeme podlít vodou, nebo trochou bílého vína. Mezitím si připravíme kysané zelí, slijeme z něj vodu a ochutnáme ho. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme jej vodou. Můžeme přidat k téměř měkkému masu. V případě potřeby podlijeme ještě trochou vody a společně dusíme dalších asi 15 minut, dokud nebude měkké i zelí. Dejme ale pozor, aby se zelí neroozvařilo. V pánvi nebo rendlíku mezitím rozehřejte olej a osmažte na něm hladkou mouku dozlatova. Zásmažku zalijte trochou studené vody a dobře ji rozmíchejte vidličkou, aby v ní nezůstaly žmolky. Přilijte ji k hotovému základu, pořádně promíchejte a nechte ještě asi 10 minut provařit. Nakonec do omáčky přidejte zakysanou smetanu, ještě krátce povařte a podle chuti dosolte.

dsc08427.jpg

Přeji dobrou chuť! 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář