Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem
Tento recept jsem našla v jednom podzimním čísle časopisu Gurmet a připadal mi zajímavý, tak jsem jej zkusila a mě osobně moc chutnal.
Na tuto polévku budete potřebovat:
750 g mrkve, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky najemno nasekaného čerstvého zázvoru, 100 ml mléka, sůl a pepř dle chuti a 100 ml hustého bílého jogurtu
Mrkev si omyjeme a očistíme, neloupeme. Zničili bychom tím nejvíce živin, které slupka mrkve obsahuje. Nakrájíme si ji na kolečka a dáme prozatím stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo a dáme na něj smažit cibuli. Jakmile cibulka zesklovatí, přihodíme mrkev a přibližně 3 minuty smažíme, poté zalijeme vývarem a vaříme doměkka, přibližně 15 minut. Uvařenou mrkev rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nasekaný zázvor. Osolíme, opepříme a přilijeme mléko. Celou polévku necháme ještě přejít varem a můžeme podávat. Polévku podáváme ozdobenou lžící jogurtu ,nebo můžeme taky použít zakysanou smetanu nebo hustě vyšlehanou šlehačku. Můžeme ji taky posypat čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
Přeji dobrou chuť!