Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chléb

1. 9. 2012

Běžně chleba nepeču, ale tenhle mě opravdu uchvátil. Je vláčný, dobrý, a jeho příprava je vcelku jednoduchá. Jdete do toho?

Na tento chleba budete potřebovat: 

100 ml vlažného mléka, 1/2 kostky droždí, 1 lžička cukru, 250 g hl. mouky, 150 g žitné mouky, 2 lžičky soli, 200-250 ml podmáslí

Mléko, cukr a droždí smícháme s 1 lžící žitné mouky. Necháme vzejít kvásek. Jakmile se zdvojnásobí, promícháme s ostatními ingrediencemi. Přičemž podmáslí za stálého mícháni zlehka ohřát a poté postupně přilévat k těstu. Těsto musí být měkké a soudržné. 
Necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Poté vložíme na plech a vytvoříme zvlhčenýma rukama bochánek, který necháme ještě 30 minut na plechu kynout.

dsc00675.jpg

Potřeme slanou vodou a nařízneme vrch chleba, aby nám z něj mohla unikat pára. Pečeme při 250°C asi 1 hodinu. PO chvilce vždy potíírat slanou vodou. Pokud je na poklepání dutý, je chléb hotov. Necháme vychladnout a můžeme podávat s naší oblíbenou pomazánkou.

dsc00676.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář