Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřový/hovězí vývar z kostí

1. 12. 2011

 Když jsem začla vařit, velmi jsem se této přípravy bála. Používala jsem čistou vodu, nebo vývar z kostky. Časem mi ale začala vadit velmi slaná chuť bujónu a všude jsem četla, jak je jednoduché si vývar uvařit a dát si jej zamrazit pro pozdější použití. A tak jsem to jednou zkusila i já. 

Na vývar potřebujeme: 

Hovězí nebo vepřové kosti (dle typu vývaru), 1 cibule, sůl a trochu pepře

Kosti si vložíme do velkého hrnce a zalijeme jej STUDENOU vodou, můžeme přisypat i několik kostek ledu. Studená voda nám zaručí, že bude vývar silný. Pokud chceme aby jsme měli lepší maso, dáme vodu teplou. Vhodíme cibuli i se slupkou, odříznemě jen její kořen. 

dsc07808.jpg

Na mírném ohni vaříme 2-3 hodinky. POZOR! Vývar nesmí vařit, jen jakoby táhnout. Vypada to, jakoby měl každou chvíli začít vřít, ale k varu nedojde. Na indukční desce je to přibližně stupeň 4-5. Při vaření odebíráme na povrchu pěnu, která se nám tvoří. To aby byl vývar čistý. 

Po třech hodinách vývar scedíme do druhého, menšího hrnce přes jemné síto, nebo látku. Tím zajistíme zbytek "nečistot" z vývaru. 

A nakonec nalijeme do mističek a zamrazíme. 

Já si vždy mrazím několik velikostí mističek, od malinkatých, po větší abych pak měla buď jen trochu na podlití masa, nebo více na zalití zeleninky do rizota. 

dsc07822.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář