Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí vepřová šunka s medem

8. 7. 2012

Jednou jsem viděla jak ji dělají v televizi a tak jsem si řekla, že to taky zkusím. Tchýně mi podarovala šunkovar, tak mé zkoušce už nic nebránilo. A výsledek byl opravdu moc dobrý. 

Na 1kg šunky budete potřebovat: 

1 kg vepřové kýty, 100 ml vody, 1 lžíce medu, 20 g soli, 5 g Pragandy

Maso omyjeme a co nejvíce jej odblaníme. Dvě třetiny nakrájíme na malé kostičky, menší než na guláš a jednu třetinu masa rozmixujeme v mixéru. To proto, aby se šunka po uvaření nerozpadala. Přidáme zbylé ingredience a pořádně rukama promícháme. Dokud maso nepustí bílkovinu. Uložíme na dva dny do chladu. Přitom dvakrát denně promícháme.

dsc00343.jpg

Poté vložíme do šunkovaru čistý sáček, stlačíme dle návodu a vaříme v hrnci s vodou, která nepřesáhne 80°C, přibližně 2 hodiny. 

dsc00347.jpg

A takto vypadá po vyjmutí z formy. Podáváme s pečivem. 

dsc00352.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář